úterý 24. listopadu 2020

Černá hodinka - svatá Kateřina

Bylo, nebylo, z komína se kouřilo.
Venku přituhuje, zima už nám klepe na dveře a my pro vás máme další povídání jako stvořené na dlouhé zimní večery. Dnes najdeme v kalendáři Kateřinu. O ní nám kdysi dávno babičky vyprávěly, a že to bylo napínavé povídání. Posuďte sami.

Svatá Kateřina, jak praví legenda, dcera krále Kosta žila před mnoha staletími v egyptské Alexandrii. Nechala se pokřtít a snažila se přesvědčit pohany o své víře v Ježíše Krista. Pohanský císař chtěl půvabnou dívku získat za ženu a snažil se ji přesvědčit, že její víra je špatná. Přesvědčoval ji sám a když se mu to nedařilo, přivolal na pomoc mudrce. Kateřina se však přesvědčit nenechala, naopak přivedla mudrce ke křesťanství. Císař se strašlivě rozzlobil a nechal mudrce popravit a pro Kateřinu sestrojit mučící kolo s bodly. Stala však se zvláštní věc. Do kola uhodil blesk a kolo se rozletělo na tisíce kusů. Pak nešťastnou Kateřinu zavřeli do žaláře. Ve vězení ji krmila holubice, aby netrpěla hladem. Nakonec ji, za její neposlušnost, nechal císař stíti mečem.
A tak se stala svatou, ke které se modlí mlynáři, mladé dívky, koláři, přadláci, ošetřovatelé a mnoho dalších.
Naše prababičky a pradědečkové věřili, že v tento den se nemá pracovat se vším, co má kola či kolem je - mlýn, kolovrat, povoz, trakař. 
Ve svátek svaté Kateřiny se ve vsi pořádala poslední bujará zábava před časem adventním. A ne jen tak ledajaká. Byla to zábava Kateřinská, kterou si organizovaly ženy a dívky a byly to ony, kdo zval muže k tanci. Však znáte dámskou volenku. Všichni si to náramně užili, protože se říkalo, že svatá Kateřina zavře housle do komína. Takže až do Vánoc si nikdo nezahraje ani nezatančí.
O svaté Kateřině se také předpovídalo počasí, koho by nezajímalo, jaká bude zima.

Říkávalo se:
Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu.
Svatá Kateřina prádlo máchá a svatá Barbora je škrobí.
Chodí-li svatá Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě.
Jaké počasí na svatou Kateřinu, takové jest v příštím lednu.
Kateřina na blátě, Vánoce na ledě.
Jaká svatá Kateřina, taková je celá zima.






Četli jsme:



Žádné komentáře:

Okomentovat