středa 11. května 2016

Pavel Čech v knihovně

10. května 2016 nás v knihovně potěšil svou návštěvou výtvarník, ilustrátor, autor komiksů a knih pro děti a mládež Pavel Čech.
V rámci Literárního jara proběhla krásná beseda plná povídání a kreslení pro děti ze základní školy.
 
 
 
 
 
Nejprve nám Pavel Čech vyprávěl o svém životě. Jako dítě nevěděl, čemu by se chtěl v dospělosti věnovat. Toužil být popelářem, chytačem brouků, indiánem i potápěčem, k čemuž ho inspirovala kniha Julese Verna 20 000 mil pod mořem. Nakonec se stal zámečníkem. Opravoval soustruhy, vrtačky a podobné velké stroje. Líbilo se mu, že se i velké stroje skládají z malých součástek, které do sebe musejí zapadat. Jeho zaujetí různými šroubky a ozubenými kolečky se možná promítlo i v jeho knihách, například v těch o pavoučkovi Čendovi.
Poté se stal hasičem, aby měl více času na jízdu na kole, na malování a na jiné své koníčky a právě o malování a kreslení mluvil především. Vyprávěl nám o ateliéru, v horním patře jedné vysoké brněnské budovy a o tom, jak z jeho okna rád pozoroval co se děje na ulici pod ním. Ukazoval nám různé techniky, kterými maluje. Také nám představil své knihy. Ve chvíli kdy povídal o knize, kterou nazval O klíči, vytáhl z kapsy jeden starý velký klíč, ukázal nám ho a poprosil přítomné děti, aby nakreslily něco, co se dá klíčem otevřít. Děti povolily uzdu své fantazii a vytvořily spoustu hezkých obrázků toho, co by se mohlo záhadným klíčem odemknout, např. mafiánský kufřík, stará brána, ponorka nebo truhla s pokladem.
 

 
 



 
 
Pavel Čech je můj oblíbený autor, jak by ne, vždyť takové kočičáky umí nakreslit málokdo.
Také jsem vše vyfotil. Váš zpravodaj kocour Miloš


 

Žádné komentáře:

Okomentovat