sobota 26. února 2022

Kdysi dávno, pradávno....

Ahoj kluci a holky, víte že...

... před 700 lety se objevuje první oficiální zmínka o Zlíně? Když majitelé městečka Zlína, bratři Vilém a Fricek z Egerberku, prodali své statky královně vdově Elišce Rejčce.
Zlín se označoval v listinách jako městečko „OPIDUM SLYN“ (opevněné sídliště s rysy města). Znamená to, že byl tehdy v podřevnickém údolí významnějším místem.

A kdeže se vzalo pojmenování našeho města? Vypráví o tom celá řada pověstí. Mnoho z nich hovoří o tom, že se kdysi dávno městem prohnala válka, stala se prý moc zlá věc a město se už nesmělo jmenovat tak jako dřív. Najdeme v nich zavražděné nepřátelské důstojníky, mrtvé děti i prokleté celé město. Další vypráví o vyhnání Cyrila a Metoděje, když přišli do Zlína šířit křesťanství nebo o tom, jak získalo město právo soudu a mnoho hrdelních rozsudků měšťané vykonali. Všechny mají jedno společné – zlé lidi, proto prý to jméno Zlín.
Naštěstí se vypráví i jiné pověsti, o kvetoucím hrnčířském řemeslu, cihlářích a jílovité půdě, kterou tito řemeslníci potřebují ke svému živobytí. A protože ve městě je jílovitá půda – slín, pověsti praví, že město podle ní získalo své jméno.
Jazykovědci by s tím ovšem nesouhlasili. Moderní historický rozbor říká, že pojmenování města vzniklo z mužského jména Zla. Možná kdysi dávno zlínské panství patřilo muži jménem Zla a místo, kde byl pánem, dostalo jméno Zlín.



Víte, jak se město, podle pověstí, jmenovalo před tím, než získalo dnešní název?

Kdo chce znát odpovědět a dovědět se více o historii našeho města, může se vypravit za námi do knihovny pro krásné a chytré knihy, které tady na vás čekají.













Za dětské oddělení zdraví zpravodaj kocour Miloš




Žádné komentáře:

Okomentovat