čtvrtek 28. července 2016

Jak se žilo ve středověku

Ahoj kluci a holky!
 
Do třetice jsem včera spolu s dětmi nakoukl do středověku. A představte si, že ujít si tu včerejší příležitost nedala ani regionální televize TVS. Jsem zvědavý, jestli se uvidím na obrazovce v celé své kočičí kráse. Středeční odpoledne bylo v knihovně zase super!
Zatímco venku bylo počasí, že by jeden ani psa nevyhnal, já jsem se s ostatními dozvěděl spoustu zajímavých věcí o životě ve středověku.



Vyrobil jsem si louči, pohár „zlatý grál“, zjistil jsem, na čem všem si mohl pochutnávat Karel IV., už taky vím, co dělal takový čižbář, co měl na starosti lízník a k čemu sloužil pergamen. Ladnými kočičími kroky se blížím k získání Certifikátu mladého historika, protože jsem zatím nevynechal ani jednu báječnou prázdninovou středu v knihovně.
 
Už jsem získal tři tlapky Českého lva! Certifikát mně nemine!






Jako vždy ještě malý úkol:

Zkuste roztřídit následující jídla podle toho, zdali je císař Karel IV. mohl někdy ochutnat, nebo se o jejich dovozu do středověké Evropy nenašla žádná dobová zpráva, takže se s nejvyšší pravděpodobností nedala v Čechách 14. století sehnat:
bobří maso, černý čaj, fíky, hrozinky, kukuřice, kakao, káva, mandle, račí maso, rajčata, rýže, ryby, veverka, ananas, pomeranče, hřiby, slunečnice, ředkvičky, bukvice, žáby, hrách, fazole, cukrová řepa 


A dnes vás nebudu napínat a prozradím vám rovnou i výsledky:
 
Známé potraviny
Neznámé potraviny
hrozinky
kukuřice
fíky
rajčata
mandle
káva
rýže
kakao
račí maso
černý čaj
bobří maso
ananas
hřiby
pomeranče
bukvice
slunečnice
veverka
ředkvičky
žáby
fazole
hrách
cukrová řepa
  
Váš zpravodaj (skoro televizní) Miloš
Fotoreportáž najdete ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat