čtvrtek 14. července 2016

Jak jsem se stal rytířem

Já Miloš, kocour knihovní, se Vám opět hlásím s reportáží ze zlínské knihovny. Místní knihovnici si pro děti totiž připravili prázdninovou procházku dobou Karla IV.  Ve středu 13. července se konala první zastávka na této procházce a já, jako Váš oblíbený reportér, jsem tam samozřejmě nemohl chybět. Hned na prvním setkání se totiž holky, kluci a kocouři dozvěděli, jak se stát rytířem. Za tónů středověké hudby jsme si mohli vyrobit pravé rytířské štíty i praporce nebo si třeba vyrobit rytíře z alobalu. Dále pro nás byla připravena spousta omalovánek, vystřihovánek a úkolů. Na ty zvídavější z nás pak čekaly doplňovačky a zkrátka nepřišli ani starší děti a rodiče, kteří si mohli vyluštit složitou křížovku. Co Vám budu povídat, málem mi díky všem těm zajímavým úkolům ujel vlak domů, do Kocourkova. 

 
 





Fotoreportáž najdete ZDE!

A pro ty z vás, kteří jste to nestihli malá ochutnávka:
 
Od pážete k rytíři

Být středověkým rytířem nebylo vůbec jednoduché.  Chlapec, který se měl stát________, obvykle pocházel ze vznešeného ________. V sedmi letech byl poslán na cizí ________ k cizímu velmoži, aby se tam stal ________. Pomáhal velmoži, obsluhoval u jeho stolu, učil se ovládat zbraně a bojovat. Musel se rovněž naučit, kterak se jezdí na ________a jelikož správný rytíř musel být i vzdělaný, učil se ________ a ________.

Ve čtrnácti letech bylo ________ přiděleno rytíři a stalo se ________ (zbrojnošem). Ten svého pána všude doprovázel, obsluhoval ho a staral se mu o koně. Krom toho musel svému pánu čistit _______ a pomáhat mu s jejím oblékáním.

Jestliže se _________ po 7 letech osvědčil, byl během slavnostního obřadu pasován na_________.

Slova k doplnění: rodu, rytířem, pážetem, číst, panství, psát, páže, koni, zbroj, panošem, rytíře, panoš.
 
 
 
Buď pochválen, kdo v dobrém k nám přicházíš a tvoříš!
Váš kocour Miloš knihovní

Žádné komentáře:

Okomentovat